Apricot "Aprikoosi"

virtuaalihevonen | VH17-027-0103
newforestinponi
ruuna, 15-vuotias
139cm, punarautias
Talli: tunti

Ominaisuudet

 • Käyttö: tunnit
 • Painotus: yleispainotteinen
 • Koulutustaso:
  • Kouluratsastus: heA
  • Esteratsastus: 60cm
  • Kenttäratsastus: -
  • Valjakkoajo: -

Hoitaja: Inga Gustavsson
Omistaja: Merrin Talli
Maahantuoja: Elva (VRL-14586)

Siirry kuvagalleriaan

Hevosen päiväkirja

Luonne

Edellisen omistajan kertomaa: ”Emästään liian aikaisin vieraannutettu, heinämahainen ja maailman huonoiten leikatun harjan taakse hukkuva Apricot tuli Yawpiin alunperin myyntiin. Nuoren, hermostuneen orin kotiuduttua vain väliaikaiseksi tarkoitettuun talliin, ei sitä raaskinut enää pakata trailerin kyytiin ja lähettää pois. Niinpä Apricot jäi, se oli tehnyt Yawpista itselleen kodin. Pian siitä kuoriutui persoona, joka tuskin jättää ketään kylmäksi.”

Yawpin tallilta ponin matka on nyt jatkunut Merrin Tallille. Alkujaan hieman pelokkaasta ja epäileväisestä ponista kuoriutui kuitenkin jo edellisessä kodissaan varsin hurmaava tyyppi joka nyt ihastuttaa tallimme kävijöitä!

Aprikoosi on yleisestiottaen hieman hermostunut poni, joka on kuitenkin helposti rauhoiteltavissa. Esimerkiksi talutettaessa poni tuijottaa jokaista objektia, jota se ei ole nähnyt aikaisemmin – tai muista nähneensä, jos vaikka roskis onkin vaihtanut paikkaa. Sen voi kuitenkin taluttaa huoletta talliin, alkumatkasta Aprikoosi saattaa jäädä kyttäilemään kaikkea mahdollista, mutta sinkoaa melko nopeasti taluttajansa perään jos tämä on kävellyt liian kauas. Rauhoittuu nopeasti, ja mitäpä haittaa hieman pöljästä ponista narunpäässä on, sillä se ei kuitenkaan ikinä karkaisi (joskus ehkä vahingossa, mutta niitä kertoja ei lasketa). Mukavaa seuraa, Aprikoosi on suhteellisen helppo käsitellä kun ollaan päästy tallin sisään turvaan. Kun ponin on sitonut kiinni ja se on hetken aikaa saanut seurata hoitajan toimia ja tutustella tähän, saattaa sen silmä alkaa luppasta hiljaa kiinni. Kaikenlainen yllättävä melu tai joku uusi ääni herättää ruunan kuitenkin unestaan, ja se tuijottaa esimerkiksi kehräävää kissaa silmä kovana; mikä se oikein on, onko se vaarallinen, voiko sen syödä? Muita hevosia ruuna osaa väistää, pienen koonsa vuoksi se on tainnut kokea helpoimmaksi jättäytyä kahakoista pois.

Ratsastaa vähän varautunut tyyppi, mutta tilanteeseen totuttelun ja uusien asioiden pikaisen tuijottelun jälkeen rento ja tahdikas ratsu. Aprikoosi selässä ei ole kovin korkealla, mutta siinä on kyllä paljon ratsastettavaa. Ponteva poika, joka kuitenkin tarvitsee ihmiseltä rohkaisua uusiin juttuihin. Erittäin miellyttävät liikkeet, kaikin puolin responsiivinen ja herkkä ratsu. Joskus saattaa unohtua omiin maailmoihinsa, silloin mennään vähän niin ja näin, ja ponin ajatukset ovat jossain aivan muualla. (Olikohan tuo puomikasa tuossa eilen? Miten tuo pieni eläin ääntää noin?) Pienen muistuttelun jälkeen se kuitenkin muistaa taas missä mennään, ja pääsee taas työnteon makuun. Aprikoosia ei koskaan saa käskeä liikaa, se loukkaantuu ja pimahtaa täysin kuuroksi jos sille ärähtää tai käyttää vahvempaa apua. Vaikka poni unohtuisi joskus ihmettelemään vaikka niitä pikkulintuja, ei se kuitenkaan pahalla, ei missään nimessä! Sitä vain pitää välillä muistuttaa, mikä homman juoni on. Parhaimmillaan rento ratsu, joka yrittää aina parhaansa – jos vain muistaa.

Kirjoittanut edellinen omistaja/maahantuoja

Hoito-ohjeet

Loimitus

 • Alle 5’C tai sataa: sadeloimi
 • Alle -5’C: kevyt toppaloimi
 • Alle -15’C: toppaloimi kaulakappaleella

Jos hikistyy liikutuksessa niin pestävä kevyesti ja jätettävä karsinaan kuivumaan kuivatusloimi, kesällä voi myös viedä aurinkoon kuivattelemaan.

Ruokinta

 • Aamu: 2dl kauraa, 1dl kivennäistä
 • Päivä:
 • Ilta: 3dl kauraa, 1dl pellavaa (turvotettuna), kourallinen sinimailasta

Varusteet

 • Aina: Koulusatula, tavalliset suitset nivelkuolaimilla, pintelit ja bootsit etujalkoihin
 • Esteillä ja maastossa lisäksi: Yleissatula, panssarisatulavyö, martingaali, suojat joka jalkaan

Muut hoito-ohjeet

Ei saa jättää yksi talliin tai tarhaan viimeiseksi hevoseksi!

Sukutaulu ja jälkeläiset

isä Angus
nf, rn, 138cm
ii Wallace
nf, m, 141cm
ie Aylaylay
nf, rn, 132cm
emä Plum Tree
nf, rt, 141cm
ei Plumus
nf, rt, 143cm
ee Forrest
nf, prt, 141cm

i. Ruunikko newforestinponi Angus oli tasainen poni, joka teki mainion uran lasten kilpaponina pitkin Iso-Britanniaa. Se ei ollut se kaikista näyttävin show-ori, mutta menestyi hyvin käyttöluokissa erinomaisen luonteensa takia. Elämänsä ehtoopuolella poni oli siitoskäytössä, periyttäen jälkeläisilleen erinomaista käsiteltävyyttään ja selväpäsyyttään. Eipä ponin jälkeläisiltä myöskään show-tuloksia puutu.

ii. Roteva Wallace oli voimakastahtoinen kilpaponi, jolta ei luonnetta puuttunut. Se oli lihaksikas ja tanakka, eikä sen harjastakaan volyymiä puuttunut – Wallacen harja pidettiinkin minimaalisen lyhyenä kuin hunterponeilla konsanaan. Yksi aikansa menestyneimmistä kilpaponeista vietti eläkepäivänsä seuraponina lapsiperheen pihalla. Sen luonne pehmeni iän myötä, ja voimakas poni jaksoi vielä vanhanakin kantaa koko perheen lapset selässään.

ie. Aylaylay, vaikealla nimellä siunattu sievä tamma, joka oli kuitenkin luonteeltaan ihanteellinen. Se ei kilpaillut paljoa, ja vietti elämänsä synnyinkodissaan suurella maatilalla. Aylaylay, helpommin pelkkä Ay, opetti kymmeniä lähiseudun lapsia ratsastamaan.

Kirjoittanut edellinen omistaja/maahantuoja

Kilpailut ja valmennukset

Avaa kisakalenteri

2017-12-20 Kouluvarsojen arvostelutilaisuus, kirjoittaja: Edellinen omistaja/maahantuoja

Yawpista lähti kouluvarsojen joulukuiseen laatuarvostelutilaisuuteen kolme nuorta hevosta; Priya, Apricot sekä oma kasvatti Ninni. Apricot, ori jonka ei koskaan pitänyt jäädä meille, lähti varsa-arvosteluun oikeastaan vain tammojen seuraksi, ja harjoittelemaan matkustamista ja uusia paikkoja. Se esiintyi edukseen ja palkittiin KV-III palkinnolla. Rakenteestaan Apricot sai 7 pistettä, ori on kyllä komistunut nopeaa tahtia, siitä on tulossa oikein ryhdikäs poni. Liikkeistään se sai 5 + 1 + 2, tahdikas käynti oli Apricotin valttikortti sen suorittaessa ravin ja laukan hätäillen. Lisäpisteitä saimme yhden, kokonaispistemäärä 16 oli Apricotille oikein hyvä tulos!

Kuvagalleria